HOĆU KOMENTARE!!! ludaci sa sjevera 2006/12/29 HOĆU KOMENTARE!!! HOĆU KOMENTARE!!!
29.12.2006.

Predrag Pašić

Predrag Pašić Rođen 18.10.1958. Sarajevo Licenca: UEFA B, UEFA A Trener Bubamare od: 15.05.1993. Specijalnost: Taktika – timska taktika Uzrast djece: 15 i 16 godina Igrao za Pionirsku, Kadetsku, Juniorsku, Mladu i Seniorsku reprezentaciju Ex Jugoslavije. Učesnik Svjetskog prvenstva u fudbalu u Španiji 1982. Igrač i kapiten šampionske ekipe F.K. Sarajevo Igrač VSF Stutgart. Najbolji igrač ex Jugoslavije za 1984 godinu. Predavač na UEFA seminaru za trenere. Dobitnik UEFA nagrade "Seven magnificient" za 2002. Igrao u reprezentaciji humanih zvijezda svijeta u Avelinju 1987 godine.

29.12.2006.

Asim Ferhatović Hase

Asim Ferhatović Hase rođen je u Sarajevu, 24. januara 1933. godine, gdje je i otpočeo sjajnu fudbalsku karijeru 1945. Član FK Sarajevo postao je 1948. Prvu utakmicu u dresu Sarajeva odigrao je 1952. godine protiv Zagreba. U prvom timu nastupao je do 1967. godine. Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova. Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije. U prvenstvenoj sezoni 1963/64. bio je najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije sa 19 golova. Fudbal je igrao isključivo iz ljubavi. Kratko vrijeme proveo je u Turskoj, ali je za njega postojao samo jedan klub - Sarajevo! Za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao jednu utakmicu(?!). U analima fudbala zapisano je da je Asim Ferhatović 8. oktobra 1961. u Beogradu igrao za najbolju jugoslovensku sekciju koja je pobijedila Južnu Koreju sa 5:1! Kao fudbaler često je biran medju najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Stadion FK Sarajevo, bivši olimpijski stadion Koševo, sada nosi naziv stadion Asim Ferhatović - Hase.

29.12.2006.

Legende našeg kluba

Safet Sušić - Pape, rođen je 13. travnja 1955. godine u malom grotesknom bosanskom gradiću Zavidovićima, istom onom mjestašcetu u kojem je svijet prvi put ugledao i jedan od najvećih hrvatskih rukometaša Venio Losert, ali to je već neka druga priča. Jedan od najboljih nogometaša Europe i svijeta u svojoj generaciji, Sušić je bio jedan od onih nogometnih umjetnika koji je sa elegancijom gazele prolazio kroz protivničke obrane, ostavljajući gledatelje bez daha i dilemom jesu li dobro vidjeli ili ih samo oči varaju. Blistavu karijeru započeo je u Krivaji iz Zavidovića. Brat Sead, po mnogima i veći talenat od Safeta ali njegov nogometni put umnogome je obilježio život van sportskih terena, odveo ga je 1978. na igralište Krivaje, što je bilo presudno u sportskom opredjeljenju Safeta Susića. U prvom timu Krivaje igrao je kada je imao 16 godina. Godine 1972. odlazi na Koševo u juniorsku ekipu Sarajeva. U prvom timu Sarajeva debitirao je 3. kolovoza 1973. godine na Koševu protiv Crvene zvezde u Ljetnoj ligi prvaka. U dresu Sarajeva odigrao je 350 utakmica i postigao 250 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije prvi put nastupio je u Budimpešti 5. listopada 1977. godine u susretu sa Mađarskom i postigao dva gola. U to vrijeme nastala je i poštapalica «ne može Borota (čuveni jugoslovenski golman-excentrik i slikar amater poznat kao prvi čovjek nikada slabije obrane jugoslovenske reprezentacije op.a.) primiti koliko Safet može dati». U prvih deset reprezentativnih susreta, tri puta je postigao het trik. Za "A" reprezentaciju do kraja 1981. odigrao je 20 utakmica. Godine 1979. proglašen je za najboljeg nogometaša Jugoslavije a u sezoni 1979/80. bio je najbolji strijelac u Prvoj ligi, zajedno sa Kostićem iz Napretka. Reprezentativni početak kakav je Sušić imao u nacionalnoj selekciji Jugoslavije, nitko i nikada nije imao. Debitirao je na čuvenom Neppu u Budimpešti i već u toj prvoj utakmici postalo je jasno tko će biti nasljednik velikog Dragana Džajića, u to vrijeme jednog od najboljih igrača na svijetu. Već u sljedećem susretu nosio je Džajin dres sa brojem 11 i utrpao je Rumunjskom golmanu Moraruu tri komada u Bukureštu, bizarna utakmica u kojoj su Rumunji Borotu savladali već u drugom minutu na kraju je završila rezultatom 6:4 za Jugoslaviju, a Sušić je uz tri gola uspio pogoditi i stativu nakon koje je Mužinić postigao drugi zgoditak za Jugoslaviju. Zvijezda je rođena