HOĆU KOMENTARE!!! ludaci sa sjevera 2007/01 HOĆU KOMENTARE!!! HOĆU KOMENTARE!!!
13.01.2007.

Koševo

Fudbalski Klub Sarajevo sve svoje domaće utakmice igra na najvećem stadionu u Bosni i Hercegovini, Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović - Hase. S pravom nazvan hramom sporta, stadion Asim Ferhatović - Hase je postao sportski bastion na kome su postavljeni temelji vrhunskog sporta u BiH, a i tadašnjoj Jugoslaviji.

Velika je njegova uloga u razvoju kvalitetnog sporta, u periodu iza Drugog svjetskog rata. Izgrađen je na prostoru sireg područja koševske doline, gdje su se prostirali predjeli zvani Curcica vila i Pionirska dolina. U njegovoj gradnji, s kraja četrdesetih godina dvadesetog vijeka, učestvovale su omladinske radne brigade, ne samo iz Sarajeva, već i iz cijele BiH. Angažovani su bili i građani, koji su poklanjali radne dane, gradeći stadion sa velikom ljubavi i entuzijazmom. Završetkom koševskog stadiona, Sarajevo dobiva velelepno sportsko zdanje, na kome će se moći održavati sportske priredbe najvišeg ranga.

 

Na stadionu Asim Ferhatović - Hase su i Sarajevo, ali i Željezničar igrali svoje sluzbene i prijateljske međunarodne utakmice. Pamte se veliki mečevi Sarajeva protiv Manchester Uniteda, Real Madrida, Hamburgera, reprezentacije Sovjetskog saveza, zatim utakmice Željezničara protiv Derby County-a, Bologne, Intera, Santosa ...

 

To su bile samo neke od brojnih međunarodnih mečeva igranih na stadionu Asim Ferhatović - Hase. I reprezentacija prethodne Jugoslavije i BiH, igrale su svoje utakmice na stadionu Asim Ferhatović - Hase.

13.01.2007.

Analiza

Odlučio sam uporediti 2 stadiona : Koševo i Grbavicu, pa zato eto Grbavice, a u gornjem postu je Koševo.

Kao prilog o stadionu izdvajamo i ovaj tekst objavljen u "Oslobodjenju".

Jaka volja jaca od svega

Do definitivnog dolaska na Grbavicu “Zeljeznicari”promijenili vise lokacija ? Sjever-jug vaznije nego istok-zapad ? Za igracima plavih uvijek je bilo jagme ? Nestalo 316 trofeja.

Od osnivanja, u ljeto 1921. godine Zeljeznicar je poceo da kuburi sa igralistem i krovom nad glavom za one najosnovnije potrebe – svlacionicom, kupatilom ili ekonomatom. Zbog toga je prica o njegovim seobama i nekakvom vjecitom podstanarskom statusu duga i tuzna.

Podstanari

Zeljeznicari su, medjutim, bili uporni, i samo su tako uspjeli da opstanu i postoje. Dovijali su se kako su umjeli i znali. Jaka volja pobjedjivala je neimastinu, progone,otimanje i paljevine....

Prvo, nazovimo ga “igraliste” bilo je na Cengic-Vili. Na poljani zvanoj Egzerci vojno vjezbaliste, gdje su jos austro-ugarski vojnici ucili da marsiraju. Ledina tada nije bila nicija. Rijesili su da bas tu postave stative, naravno bez mreza, izmarkirali “teren”. Istina, vec postojeci i vodeci klubovi u ovom gradu kao Slavija, Sask, Hajduk, pa i Barkohaba, kasnije Makabi, imali su na raspolaganju tri igralista, ali je za gostoprimstvo trebalo platiti kiriju, sto Zeljeznicari nisu mogli, jer su zivjeli od clanarina nekoliko stotina prijatelja kluba. Zbog toga je i Egzecir bio dobar iako se nalazio u to vrijeme na “dalekoj periferiji” gdje nije dolazilo nikakvo prevozno sredstvo (recimo, tramvaj, koji je grad vec imao)... Na treninge su odlazili pjeske, uredno, noseci svoju opremu pod miskom. O klubanama ili tusevima nije bilo ni govora. Svaki igrac odrzavao je svoju opremu.

13.01.2007.

Potpisi ugovora

Jutros, 08.01.2007., su za FK Sarajevo potpisala dva štopera - Nihad Suljević i Semjon Milošević i tako je bordo tim riješio pitanje odbrane. Suljević, mladi igrač koji je nastupao za SAŠK Napredak, je stavio potpis na dvogodišnji ugovor, dok je Milošević, nekadašnji igrač Zrinjskog, potpisao na godinu i po.

Kao što ste već mogli pročitati Edin Šaranović je potpisao za Sarajevo, tačnije stavio je potpis na jednogodišnji ugovor. Iako već u poznim godinama (30), Šaranović će svojom brzinom biti težak ispit za odbrambene igrače protivničkih ekipa. Pored Edina, potpisao je Miloš Babić - bivši igrač Borca koji je igrao na poziciji desnog bočnog. Ako pokaže kvalitet, ta pozicija će biti popunjena i Muharemović će moći igrati ofanzivnije gdje će biti mnogo opasniji po gol protivnika.

4 igrača su već dovedena, a trenažni proces polako započinje. Vidjećemo da li klub ima još koji potez sakriven u rukavu, ali svakako su ljudi iz Uprave dosad odradili solidan posao što se tiče pojačanja.

05.01.2007.

Bajramski turnir

Sarajevo je osvojilo ovogodišnji Bajramski turnir gdje su u finalu savladali domaćina i organizatora turnira Vrbanjušu u finalu sa 5 :2. Najbolji igrač je bio Almir Zeka Turković a najbolji  strijelac Zajko Zeba i uz pehar te su nagrade osvojili igrači Sarajeva.

04.01.2007.

Bajramski turnir

Jučer su igrači Sarajeva remizirali sa Željom u 2. kolu. Željo je poveo sa 2:0 a prvi dio je završio sa 3 na prema 1. U prvom poluvremenu bio je prekid radi baklji suzavaca i petardi. Sarajevo je izjednačilo na 3 : 3 što je bio konačan rezultat.

03.01.2007.

Bajramski turnir

Na utakmici odigranoj u 10 sati Sarajevo je pobijedilo Ulcinj sa 3 :1.Naš klub je imao podršku vjernih navijača, a opet smo mogli vidjeti majstorije Zajka Zebe, Alena Lalića, Džemala Berberovića, Alena Škore, Almira Turkovića, Džeme Smječanina, Dženana Uščuplića i drugih.

U drugoj utakmici naše grupe Velež i Željezničar su remizirali 4:4. U dobroj utakmici Velež je vodio 2 :0 a Željo se vratio na 2:2. Oba tima su ispunila bonus, pa su bila 3 penala ( od čega jedan neregularno izveden - umjesto sa 10 izveden sa 7 metara)  2 za Želju i jedan za Velež. Željo je jedan zabio a Velež je ošutao penal pored gola.