HOĆU KOMENTARE!!! Analiza - ludaci sa sjevera HOĆU KOMENTARE!!! HOĆU KOMENTARE!!!
13.01.2007.

Analiza

Odlučio sam uporediti 2 stadiona : Koševo i Grbavicu, pa zato eto Grbavice, a u gornjem postu je Koševo.

Kao prilog o stadionu izdvajamo i ovaj tekst objavljen u "Oslobodjenju".

Jaka volja jaca od svega

Do definitivnog dolaska na Grbavicu “Zeljeznicari”promijenili vise lokacija ? Sjever-jug vaznije nego istok-zapad ? Za igracima plavih uvijek je bilo jagme ? Nestalo 316 trofeja.

Od osnivanja, u ljeto 1921. godine Zeljeznicar je poceo da kuburi sa igralistem i krovom nad glavom za one najosnovnije potrebe – svlacionicom, kupatilom ili ekonomatom. Zbog toga je prica o njegovim seobama i nekakvom vjecitom podstanarskom statusu duga i tuzna.

Podstanari

Zeljeznicari su, medjutim, bili uporni, i samo su tako uspjeli da opstanu i postoje. Dovijali su se kako su umjeli i znali. Jaka volja pobjedjivala je neimastinu, progone,otimanje i paljevine....

Prvo, nazovimo ga “igraliste” bilo je na Cengic-Vili. Na poljani zvanoj Egzerci vojno vjezbaliste, gdje su jos austro-ugarski vojnici ucili da marsiraju. Ledina tada nije bila nicija. Rijesili su da bas tu postave stative, naravno bez mreza, izmarkirali “teren”. Istina, vec postojeci i vodeci klubovi u ovom gradu kao Slavija, Sask, Hajduk, pa i Barkohaba, kasnije Makabi, imali su na raspolaganju tri igralista, ali je za gostoprimstvo trebalo platiti kiriju, sto Zeljeznicari nisu mogli, jer su zivjeli od clanarina nekoliko stotina prijatelja kluba. Zbog toga je i Egzecir bio dobar iako se nalazio u to vrijeme na “dalekoj periferiji” gdje nije dolazilo nikakvo prevozno sredstvo (recimo, tramvaj, koji je grad vec imao)... Na treninge su odlazili pjeske, uredno, noseci svoju opremu pod miskom. O klubanama ili tusevima nije bilo ni govora. Svaki igrac odrzavao je svoju opremu.